Scarbantia, a római kori Sopron

Soproni Múzeum - A Tűztorony történeteA Tűztorony történetét kutatva egészen a római korig kell visszamennünk. A rómaiak Krisztus születése utáni első évtizedekben telepedtek le a mai belváros addig lakatlan területén, ahol Scarbantia néven alapítottak várost. Scarbantia jelentőségét növelte, hogy rajta keresztül vezetett át a fontos kereskedelmi útvonal, a Borostyánkő út, amely a Baltikumot kötötte össze az Adriai tengerrel.

A 2–3. században ellenséges népek (kvádok, markomannok, majd germánok és roxolánok) dúlták fel a várost. Ezekből okulva a 4. században, Diocletianus császár területet ellipszis alakú városfallal kerítettek be. A 8,5 méter magasságú, 3 méter széles falat több mint 30 bástyával erősítették meg. Az északi és a déli oldalon egy-egy kaput alakítottak ki. A kapukhoz kaputornyokat emeltek. Az ellipszis hosszanti tengelyét mintegy 400 méter hosszan a Borostyánkő út képezte. Ez a kocsiút a megerősített, kéttornyú kapukon haladt át. A Tűztorony eredetét a római kori északi városkapuval hozhatjuk összefüggésbe.

Soproni Múzeum - A Tűztorony története    Soproni Múzeum - A Tűztorony története    Soproni Múzeum - A Tűztorony története

 

Kovács-Gombos Gábor rajza Gömöri János kutatásai alapján: Scarbantia erődített belvárosa a késői római korban