A régi városháza lebontása és a várostorony megmentése

Soproni Múzeum - A Tűztorony történeteAz 1880-as évekre a régi városháza nagyon rossz állapotba került. A városvezetés nem a  restaurálás mellett döntött, hanem egy új, reprezentatív igényű, nagyobb városházát kívánt építeni a régi helyén.

Az épület helyigénye miatt azonban a környező házak és az Előkapu körüli védelmi rendszer lebontását írták elő. A városi polgárok aláírásokat gyűjtve hiába tiltakoztak az elképzelés ellen, a bontási munkálatok megkezdődtek.1893-ban kezdték meg a régi városháza, valamint a mellette lévő, a toronnyal szomszédos két ház lebontását. A ház- és bástyafalakat a torony  közelében is dinamittal robbantották fel. A munkálatok miatt a tornyon repedések keletkeztek, félő volt, hogy az egész ledől. Ennek ürügyén felmerült, hogy lebontják. A városban heves tiltakozás kezdődött a terv ellen. A kérdés országos jelentőséget kapott, különböző minisztériumok és országos hivatalok sürgették a városvezetést a szükséges javítások elvégzésére. A torony  megmenekült, de renoválása csak 1899-ben kezdődött meg.

Soproni Múzeum - A Tűztorony története   Soproni Múzeum - A Tűztorony története   Soproni Múzeum - A Tűztorony története